Projectdetails

Het project Novacity vormt de motor in de revitalisatie van een erg heterocliete wijk samengesteld uit industriële en woonzones in Anderlecht. Het project zoekt de grens op tussen stad en natuur, tussen werken, productie en wonen; het kan worden beschouwd als een stuk stad op zich, met transparante grenzen en een sterke interactie met de omliggende buurt. Het herstelt als het ware de onevenwichtige korrel van het gebouwde stadsweefsel alsook het groene grid binnen de wijk door een aanbod van nieuwe landschappelijke en minerale stedelijke publieke ruimtes. Door zijn robuuste, maar homogeniserende architecturale vormentaal verleent het project een identiteit aan een buurt waarin deze tot vandaag ontbrak.

Novacity werd bekroond als een van de laureaten binnen be.exemplary 2019. Het project biedt een programmatische mix van 63 sociale een- tot vierkamerappartementen (citydev.brussels), die zullen ingeplant worden op 7.600 m² gelijkvloerse KMO-ruimtes (productieve ruimtes, kantoren en showrooms) bestemd voor ondernemingen actief in de ‘duurzame bouw en hernieuwbare energie’ (FEDER 2014-2020). De structurele principes van de drie gebouwen van het project werden zo ontworpen dat een maximale flexibiliteit in bezetting en toekomstige functionele aanpasbaarheid, zowel van de woningen als de modulaire KMO-ruimtes, bereikt werd. Alle woningen beantwoorden aan passieve energiecriteria en 30% van het ensemble is energieneutraal. Het warmtekrachtkoppelingssysteem dekt 100% van de warmwaterbehoefte van de woningen en de fotovoltaïsche panelen dekken 50% van de elektriciteitsbehoefte voor het hele project. Het waterbeheer van het ensemble wordt geïntegreerd in de landschappelijke inrichting van de site.

De woon- en economische functies werden verticaal ingeplant. De economische activiteiten vinden met hun dubbelhoge vitrines aansluiting op een nieuwe voetgangersstraat, centraal gelegen op de site. De bovenliggende woonfunctie wordt akoestisch en visueel afgeschermd van de productieve ruimtes door de kantoren die, gesitueerd op mezzanineniveau tussen beide, dienst doen als buffer. De ruggengraat van het project wordt gevormd door een reeks gemeenschappelijke ruimtes die ervoor zorgen dat de woon- en de economische functies niet eenvoudigweg opeengestapeld, maar met elkaar ‘verweven’ worden. Ze zorgen voor ontmoeting, uitwisseling en een gemeenschapsgevoel, terwijl een serie patio’s ervoor zorgen dat de privacy van de woningen perfect behouden blijft. De grote dakoppervlaktes van de workshops zullen bovendien ingericht worden als tuinen voor de bovenliggende woningen.

Be.Exemplary 2019 - Public buildings category: Winner

Technische informatie

Locatie
Brussel (Anderlecht), België
Typologie
Residentieel, Gemengd project, Utiliteitsbouw
Bouwheer
Kairos, citydev.brussels
Grootte
15.422 m²
Status
Ontwerp
Timing
In uitvoering — 2023
Expertises
Wedstrijd, Nieuwbouw, Duurzame ontwikkeling
Download de technische fiche

Team

Contact

Interested in this project? Contact the project partner to get more information

Geert Vanoverschelde

Architect - Partner