Projectdetails

Het project Pleïaden 71, gelegen in Sint-Lambrechts-Woluwe, transformeert een voormalig postmodern kantoorgebouw in 80 betaalbare huurappartementen.

De wooneenheden zullen verhuurd worden door het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Het programma werd bepaald op basis van de betaalbare woonbehoeften van de wijk. De woningen zijn het resultaat van een evenwichtige mix van verschillende typologieën, variërend van kleine studio’s tot vierkamerappartementen, met een reeks grote duplexen onder het dak. Op de begane grond, nabij de liften, bevinden zich grote opbergruimtes voor kinderwagens, evenals een kantoor voor het dagelijks beheer van het gebouw. Er is een grote gemeenschappelijke ruimte beschikbaar voor ontmoetingen tussen huurders of voor familiefeesten. Om uitwisselingen en convivialiteit tussen de bewoners te bevorderen, is er op alle verdiepingen een ‘gedeelde wasruimte’ gepland. Bovendien krijgen alle woningen een aparte individuele bergruimte op dezelfde verdieping. De ondergrondse parkeergarage wordt behouden en aangepast om 131 auto- en 139 fietsenplaatsen te bieden.

De transformatie volgt de principes van de circulaire economie, rode draad in de aanpak van Inclusio. Bijzondere aandacht werd besteed aan de bestaande constructie zodat een doordachte selectie kon gemaakt worden tussen deze elementen die konden behouden en deze die moesten vervangen of verwijderd worden. De bestaande structuur, volumes en homogeniteit van het gebouwde worden bewaard. De oorspronkelijke draagconstructie wordt behouden, evenals het merendeel van de gevels en de circulatiekernen (3 liften op 4). Alleen de interieurafwerking wordt vervangen en enkele gevels worden licht herwerkt. Tot slot zal een groot deel van de zorgvuldig gedemonteerde binnenuitrusting lokaal worden hergebruikt (deuren...) of internationaal worden doorverkocht (valse vloeren...).

De nieuwe interieurafwerkingen zijn in een lichte, gemakkelijk demonteerbare en verplaatsbare structuur; de materialen werden gekozen op basis van een lange levensduur en een maximale vermindering van de onderhoudskosten. De keuze voor het gebruik van kleine, droog gemonteerde, modulaire elementen draagt ook bij tot het gebruik van uitvoeringsmiddelen op menselijke schaal; zowel de montage als de demontage kunnen met eenvoudige en direct beschikbare middelen worden uitgevoerd. Bijzondere aandacht werd besteed aan de toegankelijkheid van de technieken. Een goede toegankelijkheid betekent ook een betere visualisatie van eventuele problemen en een eenvoudiger onderhoud.

Be.Circular 2019 : Winner

Technische informatie

Locatie
Brussel (Sint-Lambrechts-Woluwe), België
Typologie
Residentieel
Bouwheer
Inclusio
Grootte
8.097 m²
Status
Voltooid
Timing
2021
Expertises
Renovatie, Herbestemming
Download de technische fiche

Team

Contact

Interested in this project? Contact the project partner to get more information

Christian Sibilde

Architect - Co‑founding partner