Projectdetails

Woluwe Valley is een grootschalige renovatieproject in Sint-Lambrechts-Woluwe, in een buurt waar veel gebouwen een soortgelijke verbouwing ondergaan, wil dit gebouw uit de jaren '90 opknappen tot een hedendaags wooncomplex met handelsfuncties op de benedenverdieping.

Deze transformatie zal in twee fasen worden uitgevoerd om de bestaande commerciële activiteit te behouden. Het opzet is kwalitatieve woonruimten aan te bieden via nieuwe lichte appartementen met uitzicht aan voor- en achterzijde. De verbouwing voorziet de gevels van ruime terrassen die worden opgehangen aan de structuur van het gebouw, waardoor alle wooneenheden extra buitenruimte krijgen. Dit is een grote uitdaging, waarvoor in nauwe samenwerking met Koen Van Nevel van COBE (stabiliteitsstudies) en Enjoy Concrete (Architectonisch Beton) T-vormige 'ladders' werden ontworpen. Deze 'ladders' zijn ontworpen om het gewicht van de geprefabriceerde balkons te dragen en over te brengen op de structurele kolommen achter de gevel waaraan ze worden verankerd.

Op de plaats van het schuine dak komen twee extra woonlagen met een plat dak, die zo worden geplaatst dat de bezonning van de binnentuin niet wordt belemmerd. Om de toegang tot de 121 woningen te vergemakkelijken, worden ook drie nieuwe circulatiekernen toegevoegd aan de twee bestaande.

De zuilengangen, balustrades, lineaire balkons en talloze texturen in monochrome tinten doorbreken het monolithische volume van het gebouw en geven het nieuw toegevoegde skelet een zwevend gevoel. Hun subtiele ritmevariatie draagt bij aan de visuele identiteit van het gebouw en helpt de woonverdiepingen te onderscheiden van de commerciële verdiepingen eronder.

Woluwe Valley is een complex gebouw met uitdagende problemen, en een voorbeeld van een grootschalige renovatie waarbij creatieve oplossingen worden ingezet om een verlaten gebouw weer op te frissen en een nieuw leven te geven.

Technische informatie

Locatie
Brussel (Woluwe-Saint-Lambert), België
Typologie
Residentieel, Retail
Bouwheer
Urbicoon
Grootte
18.656 m²
Status
Voltooid
Timing
2023
Expertises
Renovatie, Herbestemming
Download de technische fiche

Team

Contact

Interested in this project? Contact the project partner to get more information

Dirk Bigaré

Architect - Partner