Onze scholen bekennen kleur. Zo vrolijk en duurzaam als een kinderspel

  • Dichtbebouwd stadsweefsel
  • Industrieel braakland
  • Gebrek aan scholen
  • Wijk doorkruist door een spoorweg
  • Nood aan een nieuw kloppend hart voor de wijk

Het winnende wedstrijdproject, Site Van Oost, maakt integraal deel uit van een groter Duurzaam Gemeentelijk Ontwikkelingsplan voor Schaarbeek. Het project moet de voornamelijk residentiële wijk aanvullen met een gediversifieerd aanbod van openbare diensten en het huisvestingsaanbod uitbreiden.

Een school- en sportcomplex ontwerpen dat:
— geïntegreerd is in een dichtbebouwde residentiële buurt.
— een speelse, rustige en veilige omgeving biedt voor kinderen.
— de verschillende functies harmonieus naast elkaar laat functioneren.
— een schoolboekvoorbeeld is van duurzaamheid.

Oplossingen

01 Stadsplanning

Deel van de geschiedenis en het verborgene onthuld.

Het publieke project zal geïntegreerd worden aan de binnenzijde van een bouwblok bestaande uit traditionele Brusselse eengezinswoningen. Aangezien de site vroeger de brouwerij Roelants huisvestte, is ze in het collectieve stedelijke geheugen gegrift. De bel-etagewoningen aan de Van Ooststraat worden gerenoveerd en omgebouwd tot appartementen, die onafhankelijk functioneren ten opzichte van de publieke functies op de rest van de site. De vroegere toegang tot de brouwerij zal nu toegang bieden tot de scholen en de sporthal. Aan de Navezstraat ligt een tweede toegang, waar het nieuwe schoolcomplex een nieuwe invulling geeft aan een ‘leemte’ in de bestaande gevelrij. De kleurrijke deuren springen in het oog en geven een eerste glimp van de speelse wereld van de achterliggende school.

  • Een nieuwe bestemming geven aan de binnenkant van het bouwblok
  • De historische gevels behouden
  • Kleuren gebruiken om de publieke functie aan te kondigen

02 Implementatie

De site bepaalt functies en volumes

Door scholen, gemeenschaps- en huisvestingsfaciliteiten te combineren, biedt het Site Van Oost-project onderdak aan functies met verschillende noden inzake programma, circulatie en privacy, voor een divers publiek. De specifieke lay-out van de site was in eerste instantie een beperking voor de locatie van de verschillende functies en afmetingen van gebouwen. Die laatste werden aangepast om te voldoen aan de specifieke benodigde niveaus van geluid, licht en uitzichtcomfort voor elke functie en om zo weinig mogelijk impact te hebben op de omliggende gebouwen. De patio’s in de schoolgebouwen beperken tegelijkertijd het uitzicht op de spoorweg en fungeren als kleine 'groene oases' in een bijzonder anorganische omgeving.

  • Nederlandstalige school
  • Franstalige school
  • Hoogte gebouw sporthal aanpassen
  • Afschermen voor lawaai van en uitzicht op de spoorweg

03 Programma

Meer ruimte voor verbeelding in een geruststellende omgeving.

De gevels aan de binnenkant van het huizenblok zijn dynamisch en opgebouwd uit een brede waaier aan texturen en levendige kleuren, resulterend in een leuke, kleurrijke omgeving voor de kinderen. Tegelijkertijd zijn ze ook allemaal aangepast aan hun specifieke functie en relatie met de buitenruimte. De toegangs- en circulatiezones van de site bieden een passend antwoord op het publieke/privékarakter van het programma, terwijl een duidelijke leesbare omgeving gecreëerd werd voor alle gebruikers van het complex.

  • Plaats maken om te spelen
  • Spelen met curves
  • Spelen met kleuren
  • Verbindende ruimte

04 Omgeving

Een duurzaam schoolcomplex

Alle nieuwe gebouwen werden ontworpen om te beantwoorden aan de recentste passiefbouwnormen (Brussels Hoofdstedelijk Gewest). De bouwvormen werden geoptimaliseerd om te streven naar compactheid, terwijl de isolatie van de gebouwschil bijzonder efficiënt werd ontwikkeld voor meer thermische consistentie.  De ramen en zonnewering zijn geïnstalleerd op basis van de oriëntatie, door gebruik te maken van passiefbouwstrategieën om het binnenklimaat comfortabeler te maken en te zorgen voor veel natuurlijke lichtinval in het gebouw. Groendaken moeten bijdragen tot de optimalisatie van de isolatie, om de energieprestaties te versterken. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van warmterecuperatie in het ventilatiesysteem van het gebouw, het regenwater van de daken wordt opgevangen om de toiletten door te spoelen en zonnepanelen zorgen voor warm water in de sporthal en voor elektriciteit.

  • Volumetrie optimaliseren om de energiebehoeften te beperken
  • Duurzame energie leveren
  • Groen isoleren, regenwater oogsten

Resultaat

Esthetiek en techniek gebundeld.

©  Marie-Noëlle Dailly
© Marie-Noëlle Dailly
©  Marie-Noëlle Dailly
© Marie-Noëlle Dailly
©  Marie-Noëlle Dailly
© Marie-Noëlle Dailly
©  Marie-Noëlle Dailly
© Marie-Noëlle Dailly
© Marie-Noëlle Dailly
© Marie-Noëlle Dailly
©  Marie-Noëlle Dailly
© Marie-Noëlle Dailly
Sportzaal © Marie-Noëlle Dailly
Sportzaal © Marie-Noëlle Dailly
Sportzaal © Marie-Noëlle Dailly
Sportzaal © Marie-Noëlle Dailly

Technische informatie

Locatie
Brussel (Schaarbeek), België
Typologie
Utiliteitsbouw
Bouwheer
BPC (CFE)
Grootte
14.385 m²
Status
Voltooid
Timing
2018
Expertises
Nieuwbouw, Renovatie, Duurzame ontwikkeling
Download de technische fiche

Team

Wilt u meer weten over dit project?

Discover the project

Contact

Interested in this project? Contact the project partner to get more information

Vincent Dupont

Architect - Partner