Project details

The building of a new prison in Leuze-en-Hainaut is part of an overall plan for more humane living in prison, fostering rehabilitation of offenders, and whose objectives were defined in the Prison Master Plan.
Security, functionality and social responsibility are the concepts underpinning the design of the building. The architecture and the organisation are based on the absence of blind spots and maximum visibility of the premises, strictly separated itineraries for the staff, prisoners and visitors, and readily identifiable clusters in order to make the complex more comprehensible and controllable.
Particular attention was paid to the integration of environmental measures (choice of materials, use of rainwater, solar panels, integration into the landscape...). Leuze Prison is one of the first buildings of this type to benefit from BREEAM certification, and is rated 'very good'.

Technical information

Location
Leuze-en-Hainaut, Belgium
Typology
Equipment
Client
Cofinimmo, Cordeel, Willemen
Size
28.500 m²
Status
Completed
Timing
2013
Expertises
Competition, New construction, Sustainable development
Download technical sheet

Team

Contact

Interested in this project? Contact the project partner to get more information

Dirk Bigaré

Architect - Partner